PROFILAKTYKA, Dorośli 18 - 35 lat

Śmiech to zdrowie - super gdy pieknymi zębami!
Chodzi o to by osiągnąć sukces i czuć się dobrze, lubić ludzi i znajdować przyjaciół, wspólny śmiech i kształtowanie własnego życia. Radość ze sprawności i lśniących pięknych zębów, przez całe życie.

Cukier i bakterie powodują próchnicę i zapalenie dziąseł. Gdy do tego dochodzi czynnik trzeci - czas, zakłócona zostaje równowaga w biotopie jamy ustnej. Pewne określone bakterie w jamie ustnej nie występują tylko w jedzeniu bogatym w węglowodany i cukier szczególnie żrące zaskórniaki, które wyzwalają cytotoksyny i agresywne kwasy mlekowe. Skutek: koncentracja kwasu w ślinie - wartość pH - opada. Powstaje nalot nazębny, a z tego plaque.

Tylko razem staniecie się "trio infernale"

Każdy jest odpowiedzialny za swoje piękne, zdrowe zęby, ponieważ próchnicy i chorób dziąseł można łatwo uniknąć! Po prostu zlikwidować czynnik ryzyka:

  • Cukier: Jedzenie i picie wprawia nas w dobry humor. Do tego nie potrzeba dużych ilości cukru. Jego ilość można zredukować. Wszystko jasne?
  • Czas: Po jedzeniu myć zęby! Jeżeli nie jest to możliwe żuć gumę bez cukru.
  • Bakterie: Jeżeli bakterie z jamy ustnej nie zostaną wypędzone albo nie będą zahamowane poprzez pożywienie z małą ilością cukru, rozmnożą się nadmiernie.

Zawsze jest jakaś szansa
Płytka nazębna (dental plaque) składa się z różnych rodzajów bakterii. Jedne wydzielają kwasy, nieorganiczne substancje, które mogą rozpuszczać szkliwo. Inne produkują cytotoksyny (toksyny i enzymy), które powodują zapalenie dziąsła i mogą je nawet uszkodzić. Podstawą do życia dla wszystkich bakterii są węglowodany i cukier.

Próchnica: Pierwszy etap nazywa się demineralizacja. Nierozcieńczone kwasy bakteryjne przenikają przez cienkie szparki pod powierzchnię dziąsła i rozpuszczają kryształki szkliwa. Jest to plama, ale nie widać dziury. W tym momencie wszystko jest odwracalne - uleczalne.

Warunek: Dopływ węglowodanów musi być zredukowany, a płytka usunięta poprzez mycie zębów. Jeżeli utrzyma się dopływ cukru powstanie dziura: próchnica. A ta jest już nieuleczalna.

Paradontoza: Przy płytce na krawędziach dziąseł gromadzą się specjalne bakterie. Atakują one substancje organiczne na aparacie utrzymującym zęby i powodują zapalenia dziąseł. Przy dobrej higienie jamy ustnej i zredukowaniu liczby zarodków jest ono uleczalne. Jeżeli higiena jamy ustnej jest niewystarczająca, tworzą się kieszonki dziąsłowe, uszkadzany jest aparat utrzymujący zęby, tkanka kostna jest rozkładana.Paradontoza jest ostrym zapaleniem dziąseł. Paradontoza jest chorobą chroniczną

Na tropie mikroorganizmów To co dla lekarza ogólnego oznacza analiza krwi, to dla stomatologa diagnostyka śliny. Przy jednym badaniu ustala się cukier i tłuszcze we krwi, przy innym chodzi o poziom kwasów (wartość pH) śliny i o ilość bakterii w plaque. Dlatego ślina zbierana jest szpatułką z języka lub wypluwana jest jej niewielka ilość w celu rozpoznania ryzyka zachorowań. W ślinie następuje "przekwasowienie", wartość pH opada, oznacza to, że należy uważać, za dużo słodyczy, zęby są "kwaśne". Określa się liczbę pałeczek mlekowych albo bakterie streptococcus na mililitr śliny. Im więcej bakterii jest naliczonych, tym większe ryzyko zachorowania zębów i dziąseł.

Liczba bakterii określa ryzyko próchnicy. Jedzenie i picie: bardziej świadome, lepsze, zdrowsze
Lepiej 3x dobrze poucztować niż stale objadać się łakociami

  1. Całkowita rezygnacja ze słodkiego
  2. Jeżeli już najeść się słodkiego to - na końcu wymyć zęby - żuć gumę bez cukru
  3. Delektować się przekąskami bez cukru albo przyjaznymi dla zębów
  4. Zwracać uwagę na "ukryty" cukier; np. cola, napoje albo sok owocowy
  5. Rano i wieczorem nie jeść nic słodkiego po umyciu zębów.

W domu udaje się to szczególnie łatwo i dokładnie Ochrona przed próchnicą i chorobami dziąseł. Plaque należy usuwać rotacyjnymi ruchami z zębów i dziąseł. Dodatkowo: codziennie używać nici do zębów, aby wyczyścić przestrzenie międzyzębowe. Rada na drogę: Gumy do żucia bez cukru wzmagają dopływ śliny i hamują rozrost bakterii. Pielęgnacja zębów według systemu KAI - powierzchnie żujące, zewnętrzne i wewnętrzne. Także ochrona zębów według BASS Szczotka i szczotka

  • szczecina sztuczna
  • szczotka o krótkiej główce
  • płaskie pole szczeciny
  • żadnego naturalnego włosia To czyni szkliwo odpornym na kwasy
  • pasta z fluorkiem
  • dodatkowo raz w tygodniu żel fluorkowy