Co robimy
Profilaktyka dzieci
Profilaktyka Dorosłych
PROFILAKTYKA, Dorośli 18 - 35 lat |
Śmiech to zdrowie - super gdy pieknymi zębami! Cukier i bakterie powodują próchnicę i zapalenie dziąseł. Gdy do tego dochodzi czynnik trzeci - czas, zakłócona zostaje równowaga w biotopie jamy ustnej. Pewne określone bakterie w jamie ustnej nie występują tylko w jedzeniu bogatym w węglowodany i cukier szczególnie żrące zaskórniaki, które wyzwalają cytotoksyny i agresywne kwasy mlekowe. Skutek: koncentracja kwasu w ślinie - wartość pH - opada. Powstaje nalot nazębny, a z tego plaque. Tylko razem staniecie się "trio infernale" Każdy jest odpowiedzialny za swoje piękne, zdrowe zęby, ponieważ próchnicy i chorób dziąseł można łatwo uniknąć! Po prostu zlikwidować czynnik ryzyka:
Zawsze jest jakaś szansa Próchnica: Pierwszy etap nazywa się demineralizacja. Nierozcieńczone kwasy bakteryjne przenikają przez cienkie szparki pod powierzchnię dziąsła i rozpuszczają kryształki szkliwa. Jest to plama, ale nie widać dziury. W tym momencie wszystko jest odwracalne - uleczalne. Warunek: Dopływ węglowodanów musi być zredukowany, a płytka usunięta poprzez mycie zębów. Jeżeli utrzyma się dopływ cukru powstanie dziura: próchnica. A ta jest już nieuleczalna. Paradontoza: Przy płytce na krawędziach dziąseł gromadzą się specjalne bakterie. Atakują one substancje organiczne na aparacie utrzymującym zęby i powodują zapalenia dziąseł. Przy dobrej higienie jamy ustnej i zredukowaniu liczby zarodków jest ono uleczalne. Jeżeli higiena jamy ustnej jest niewystarczająca, tworzą się kieszonki dziąsłowe, uszkadzany jest aparat utrzymujący zęby, tkanka kostna jest rozkładana.Paradontoza jest ostrym zapaleniem dziąseł. Paradontoza jest chorobą chroniczną Na tropie mikroorganizmów To co dla lekarza ogólnego oznacza analiza krwi, to dla stomatologa diagnostyka śliny. Przy jednym badaniu ustala się cukier i tłuszcze we krwi, przy innym chodzi o poziom kwasów (wartość pH) śliny i o ilość bakterii w plaque. Dlatego ślina zbierana jest szpatułką z języka lub wypluwana jest jej niewielka ilość w celu rozpoznania ryzyka zachorowań. W ślinie następuje "przekwasowienie", wartość pH opada, oznacza to, że należy uważać, za dużo słodyczy, zęby są "kwaśne". Określa się liczbę pałeczek mlekowych albo bakterie streptococcus na mililitr śliny. Im więcej bakterii jest naliczonych, tym większe ryzyko zachorowania zębów i dziąseł. Liczba bakterii określa ryzyko próchnicy. Jedzenie i picie: bardziej świadome, lepsze, zdrowsze
W domu udaje się to szczególnie łatwo i dokładnie Ochrona przed próchnicą i chorobami dziąseł. Plaque należy usuwać rotacyjnymi ruchami z zębów i dziąseł. Dodatkowo: codziennie używać nici do zębów, aby wyczyścić przestrzenie międzyzębowe. Rada na drogę: Gumy do żucia bez cukru wzmagają dopływ śliny i hamują rozrost bakterii. Pielęgnacja zębów według systemu KAI - powierzchnie żujące, zewnętrzne i wewnętrzne. Także ochrona zębów według BASS Szczotka i szczotka
|